Pressmeddelande 2020-02-17

Brevvännerna i nytt samarbete med Afrikagrupperna

Vi på Brevvännerna är mycket glada och stolta över att lansera ett nytt samarbete. Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation som tillsammans med partnerorganisationer i södra Afrika kämpar för en rättvis värld där människor har makten att styra över sina egna liv. Organisationerna i länderna Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe arbetar bland annat för rättvisa arbetsvillkor, rätten till mat, mark och fröer samt sexuella- och reproduktiva rättigheter. 

Vi ser Afrikagrupperna som en föredömlig organisation i hur man kan bedriva framgångsrikt utvecklingsarbete i södra Afrika, och är väldigt glada över denna möjlighet till samarbete.

– Julia Tengblad Söder, Verksamhetsansvarig på Brevvännerna

Afrikagrupperna verkar för utvecklingsarbete i regionen med en uttalat feministisk agenda. Det feministiska synsättet och hur det ska implementeras i samarbeten har utvecklats tillsammans med partners i syd och de lokalanställda kollegorna på kontoret i Johannesburg. På så vis främjar Afrikagrupperna ett inkluderande och demokratifrämjande arbetssätt för att stärka civilsamhället på plats.

Samarbetet med Brevvännerna innebär för Afrikagrupperna att de kommer nå ut till en ny målgrupp som de inte tidigare har arbetat med – skolelever – men även lärare. 

Det känns jättekul att samarbeta med Brevvännerna. Vi tycker att det är ett innovativt sätt att sprida kunskap om

våra frågor inom utvecklingssamarbete hos både elever och lärare. Vi tror att det kan bidra till både höjd kunskap men också ökat engagemang för frågorna, något som verkligen behövs.

– Carolina Köhler de Castro, Kommunikationschef på Afrikagrupperna

Brevet som vi har utvecklat tillsammans med Carolina handlar om att hon ber eleverna om hjälp att rita, måla eller illustrera bilder som representerar deras verksamhet på ett bra sätt, till Afrikagruppernas kalender för 2021. Kalendern säljs från slutet av 2020 på Afrikagruppernas hemsida samt skickas till samtliga medlemmar. Projektet pågår under vårterminen. 

Det här är ett riktigt kul projekt tycker vi. Eleverna kommer få sina bilder publicerade i en kalender

och se att deras arbete verkligen bidrar till Afrikagruppernas verksamhet. Samtidigt får de en inblick i deras samarbete med organisationer i södra Afrika och få en ökad förståelse för hur utvecklingsarbete går till i praktiken. Det är denna typ av utbyte som Brevvännerna vill främja!

– Charleen Fichtner, Pedagogiskt ansvarig på Brevvännerna.

Brevet är gratis att beställa på Brevvännernas hemsida och riktar sig främst till lärare i bild för mellan- och högstadiet samt för gymnasiet.

  • Beställ brev från Carolina Köhler de Castro på Afrikagrupperna HÄR (klick).
  • Besök Afrikagruppernas hemsida HÄR (klick).

– Julia Tengblad Söder, 2020-02-17